måndag 23 december 2013

En hälsning till er!

Vi på kontoret önskar er alla en riktigt god fortsättning och en bra start på 2014!

Luvorna är nu nedpackade och vi blickar framåt mot ett fantastiskt 2014!

fredag 20 december 2013

torsdag 19 december 2013

Gröt!

Idag serveras det risgrynsgröt på många skolor i Norrköpings kommun. Köken lagar gröten själva och serverar den med mjuk smörgås, julskinka, frukt och en pepparkaka. En rätt som är uppskattad av många!

Det finns till och med en liten skola långt inne i Kolmårdsskogen som valt att servera gröt varje dag denna vecka.
 
Vi hoppas alla Tomens nissar äter rejält så de orkar med allt arbete innan jul samt dela ut klappar till så många som det bara går!

onsdag 18 december 2013

Recept på rödbetssallad

Vi har fått förfrågningar angående receptet på rödbetssalladen som vi serverade igår.
Här kommer receptet:

4 portioner
200 g inlagda rödbetor
1 dl strimlad vitkål
0,5 dl hackad lök
1 dl majonnäs
salt
svartpeppar

Tärna rödbetorna. Blanda dem med den strimlade vitkålen.
Blanda i majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar.
Gör gärna rödbetssalladen dagen innan servering.

Ann-Louise och Pernilla på Bråviksskolan serverade jultallriken nedan:


tisdag 17 december 2013

Mera julmat


Julbordet på Strömbacken!

Personalen i köket på Strömbacken önskar god jul!

Jultallrik




Så här fin julmat fick eleverna på Himmelstahus .

Gretas goda köttbullar serverades bl.a. På S:t Persgstan 134. De är kryddade med kryddpeppar , svartpeppar, salt, gul och rödlök, sirap. De var mycket välsmakande, vill ni ha receptet hör av er.

Kökschef Carina Andersson garnerar äggen på Lennings restaurang .



Rambodalskolans elever fick också fin jultallrik.

torsdag 12 december 2013

Nybakat bröd till soppan idag!

Nedan kan du se härliga råglimpor som Husmor Eva Olsson bakat åt eleverna på Kimstadskolan!

Även på Hagaskolan har Lorna Andersson genom att igår baka och kalljäsa, idag serverat nybakat bröd till drygt 400 förskoleelever! 

Vilken matglädje! Kommentera gärna framförallt om ni önskar recepten!

onsdag 11 december 2013

Studiebesök på Hagaskolan


I dag har kockarna som går 6-veckors utbildningen på De Geer gymnasiet varit på Hagaskolan. De har testat att göra köttbullar i färsformaren. De blev väldigt goda hälsar Monica Lundström som arbetar som kökschef.

tisdag 10 december 2013

Skolornas Nobel!

I skolorna serveras idag festligare mat så som kycklingfilé eller snitzel med potatisgratäng eller stekt potatis och sås. På en del ställen har eleverna tagit på sig festkläder och dukat fint samt serverat varandra. Tända ljus och servetter har höjt upplevelsen av måltiden och ökat matglädjen!

Bild nedan är insänd från Himmelstahus som serverade kycklingfilé, stekta potatishalvor och dragonsås!


Potatisgratängen görs från grunden i köken i vanliga bleck eller i våra nya Ipiniumbleck!
Just denna gratäng är lagad i Bråviksskolans kök:

Vi på kontoret har fått härliga sms samt e-post om att maten är uppskattad idag, kul tycker vi!

Nobeldagen 2013

Idag har Nobeldagen firats med en festlig meny runt om i Norrköpings kommun. Nedan följer ett bildregn från olika äldrekök där huvudrätten består av kulpotatis, kotlettrad, gräddsås, gelé och brysselkål. Chokladmousse med hallonsås serverades till dessert!




Njut av nedanstående bilder på Chokladmousse med hallonsås i olika varianter!

   


Vi hoppas maten smakade och tackar alla våra fantastiska kockar med personal ute i köken!

Bilderna ovan är insända från Sandbyhov, St Persgatan 134, Nils Åbergsgata 2b, Strömbacken och Vickelbygården.

måndag 9 december 2013

Kall sås till fisk!

En populär klassiker som serveras i bland annat förskola och skola är Stekt fisk, kall sås och potatis. Just idag tänkte vi eftersom vi fått frågor om receptet, här skriva ut ett grundrecept så att ni alla kan prova hemma!

4-6 portioner

3 dl turkisk yoghurt
2 dl mellanfil
1 dl majonäs
1 dl gurkmix
smaka av med persilja, dill, salt, citronpeppar och ev lite socker

Lycka till och skiv gärna en kommentar hur det gått eller om ni har tips på annan kryddning!

 

fredag 6 december 2013

Kommunens duktiga kockar fortbildar sig!


Den 28/11 var jag och hälsade på  De Geer skolan där just nu 12 st kockar i kommunen får en 6-veckors fortbildningskurs. Totalt kommer 120 kockar att få gå utbildningen.Det var så kul att se hur kreativiteten flödade och alla var så glada och fokuserade på sina uppgifter. I dag provlagade de olika vegetariska biffar, såser, saffranspannkaka, nyponglass, tortillabröd, glutenfritt bröd, muffina, köttbullar, kyckling, tårtbottnar och mycket mer. Jag provsmakade allt!! det var gott men mättande..

Här ser ni två glada kockar, Eva Widlund från Åbymoskolan och Sofie Jerhammar från Kungsgårdskolan.
Trevlig helg!

Bråviksskolan

Onsdagen den 4/12 var jag Anna på besök i köket och matsalen på Bråviksskolan. En underbart fin miljö, god mat och härliga elever! Då matsalen har en luftig planlösning med högt i tak är det lätt att ljudnivån blir lite för hög. Så mitt förslag efter dagens besök är att man i respektive klass börjar arbeta med 5 tysta minuter per lunch.
TACK för ett inspirerande och roligt besök hos er:
Ann-Louise, Ellinor, Susanne, Pernilla & Marja! /Hälsningar Anna

tisdag 3 december 2013

Måltidsinspiratör

Mitt namn är Anna Andersson och jag är anställd som måltidsinspiratör i Norrköpings kommun. Mitt uppdrag handlar bland annat om att öka upplevelsen av måltiden för de matgäster som äter av den offentliga maten.

En stor del av mitt arbete sker ute i verksamheterna där maten lagas samt avnjuts. Där möter jag våra gäster samt vår personal i ett forum som låter mig ta del av verkligheten.

För att inspirera till att prova nya smaker har jag till exempel introducerat "smaksked" på vissa skolor, där eleverna först får prova ex stuvad spenat på en sked och sedan välja om man vill ta mer eller inte.

Just spenaten ovan tog slut den dagen vi testade!/Anna