torsdag 27 februari 2014

Nominerade till Aktemas arbetsgivarpris!

Aktema är ett team inom daglig verksamhet i Norrköpings kommun. 13 arbetsgivare har i år valts ut med chans att vinna 2013 års arbetsgivarpris. Vi kan stolt berätta att Söderport och Enebyskolans restauranger har nominerats, grattis!

Prisutdelningen sker den 1/4, Arenan Växthusgatan 1






tisdag 25 februari 2014

Östergötlands kostchefer

Nätverket Östergötlands kostchefer har i dag träff i Valdemarsvik. Vi har varit på ett mycket givande studiebesök på Bjursunds slakteri. Vi diskuterar närproducerat och andra aktuella frågor som rör den kommunala maten.

Salladsbuffé!

Idag serveras det potatismos lagat från grunden med stekt fisk, en populär rätt! Våra gäster erbjuds alltid en salladsbuffé, utbud och alternativ varierar efter säsong, men vitkål och morot är två stående favoriter, bilden nedan är från Kimstadskolan och kocken heter Eva. 


Just morötter som ni här ser i skivor/slantar är en grönsak som många elever gillar. Serveringen av dessa kan se olika ut, allt i från stavar till traditionellet rivna. Prova gärna att göra en Morotstzatsiki:

 

Morotstzatsiki                                                                  20 portioner


Ingredienser:                       morot                                   1,5kg
                                            persilja hackad                     4dl
sås:               
                                            yoghurt Meze                      1l
                                            vitlöksklyftor                        8st
                                            Salt och peppar

Gör så här: alternativ 1 är att skiva och sedan koka morötterna, alternativ 2 är att  finriva dem råa. Blanda yoghurt med vitlök, persilja, salt och peppar och morötterna.


Smaklig måltid alla gäster!

fredag 21 februari 2014

Återträff grupp 2&3!

Denna vecka var det återträff för grupp 2&3. Igår var grupp 2 och idag grupp 3. Träffen syftar till att alla ska få ses igen samt diskutera hur arbetet gått efter utbildning, vad man fått med sig samt om man testat några nya recept eller ändrat några rutiner. Två givande träffar! Jag hoppas vi får till fler framöver!!

Trevlig helg// Anna

torsdag 20 februari 2014

Våga satsa!!!

I tisdags var det dags för en föreläsning! Aja Lind och Jonas Jacobsson pratade om att våga satsa, se möjligheter samt att små belöningar kan vara värt mer än stora!! STORT tack, otroligt givande!


fredag 14 februari 2014

Avslutning grupp 4 AFA


Återigen har sex veckor rusat fram och det var dags att tacka av grupp 4 (D)! Ett glatt gäng var samlat, fyllda med inspiration och en pärm med nya nya recept. Otroligt bra jobbat allihop och och ett stort tack till Bitto och Johan som gör ett lika fantastiskt arbete med varje grupp. På måndag åker vi igen då med grupp 5, välkomnma!
Det bjöds på en fantastisk tårta med smak av mango!

David fick en egen, laktosfri!


Alla hjärtansdag på St:persgatan 134

Se så fina bakelser Mats har bakat,för att bjuda på idag på Alla hjärtansdag

torsdag 13 februari 2014

Livsmedelsverket.se

Idag handlar inlägget om att hålla sig uppdaterad. Lägger in lite länkar från Livsmedelsverkets hemsida nedan där ni kan läsa om exempelvis Nyckelhålet, som ska bli än bättre.

Nya Nyckelhålet ännu nyttigare!

Svinn?!

Debattartikel gällande skolmat och råd!


Måltider skola-omsorg!


Ha en fortsatt fin dag!!!/ Hälsar vi på kontoret

fredag 7 februari 2014

Än har inte droppen fått grytan att rinna över!



Idag lagar Vickelby många många portioner Kycklinggryta med smak av curry, smaklig måltid till alla er som får njuta av kokkonsten! En eloge till er i köket som lyckades hålla grytan på plats i grytan!!

En enkel dessert!

Helg eller inte, ibland är det härligt att bjuda på en dessert! Tänkte dela med mig av ett fantastiskt enkelt recept och gott, om man gillar Dumle.
4 portioner:
Smält ner en påse dumlekolor i 3dl vispgrädde
Ställ in i kylen för att svalna
Vispa sedan med elvisp till ett "fluff" och servera med exempelvis banan och apelsinfileér!

En annan fantastisk dessert som jag provat är denna chokladtårta nedan som serverades på Restaurangskolan De Geer gymnasiet, dock har jag tyvärr inte receptet...men god var den!

Skriv gärna in fler recepttips som kommentarer!

tisdag 4 februari 2014

SR Östergötland!

Att den offentliga maten är ett omtalat ämne vet vi alla! Om du klickar in på länkarna nedan kan du lyssna på Eva Olsson, Kimstadskolan som kommenterar debatten kring skolmat samt Monica Lundström, Hagaskolan som blir intervjuad när kocken Niklas Hellsing testar skolmaten:

Eva Olsson

Monica Lundström