onsdag 30 april 2014

Valborg


Valborgsfesten står som en symbol för våren och ljuset. Och vi firar Valborg med smörgåstårta på alla äldreboenden!

onsdag 23 april 2014

Ljuraskolan

Två glada "bagare" bakar bröd till morgondagens soppa på Ljuraskolan.

tisdag 22 april 2014

Navestadsskolan!

Idag har jag varit på besök hos Eva, Elisabeth och Linda. En trevlig dag med en härlig stämning i matsalen. Lite unikt att ha fem små matsalar som Navestadsskolan har, vilket ger en lugnare miljö.
Idag bjöds det på korvstroganoff med ris och självklart gröna ärtor!

En tydlig tavla vid dieten, tydliggjorde för de som har specialkost eller är allergiska eller dylikt:
Tack för en trevlig dag/ Anna

tisdag 15 april 2014

I år kom påskkärringarna tidigt till Sandbyhov

Det är mycket som surrar i luften just nu. Både bland påskkärringar och andra.
Vi ses på Blåkulla !

måndag 14 april 2014

Goda bullar på Enebyskolan

Idag fick barnen hembakade småfrallor till mellis! De blev mycket lyckade .

torsdag 10 april 2014

Påskmat

Idag har vi serverat påskmat i skolor och äldreomsorg.
Det var Jansons frestelse, köttbullar, prinskorv,sallad, sill, gräddfil och ägg. Vet ni föresten att vi äter 2000 ton ägg i Sverige under påskveckan !
Maten på bilden kommer från Bråvikskolan .

onsdag 9 april 2014

Närproducerat kött

Idag serverade äldreomsorgen närproducerat fläskkött .
Vi lagade en fläskgryta med plommon o rosmarin och fläskkött från Vistena Askegård Skänninge.

tisdag 1 april 2014

Minska matsvinnet!

Vi på Kostenheten arbetar kontinuerligt med att minska på matsvinnet i våra kök och matsalar. Det gör vi bland annat genom att laga maten i omgångar, vi mäter  tallriksvinnet och anordnar tävlingar i matsalarna om vem som slänger minst samt informerar om portionsstorleken mm.
Livsmedelsverket publicerade i går en delrapport, På väg mot ett Sverige med mindre matsvinn. Se länk:
Livsmedelsverket

De ger följande råd till hushållen:
Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
Ät upp maten i tid-håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
Förvara maten rätt.
Frys in mat som du vill spara länge.
Ta hand om rester-gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Har du tips på hur man kan minska matsvinnet? Kommentera gärna!