tisdag 31 mars 2015

Puffar för förläsning den 7/4, 13:00


Platser kvar!
Vill bara påminna och berätta om föreläsningen den 7/4 med matkonsulten Carolina Ericsson från hushållningssällskapet:

Föreläsning om vegetarisk mat för hälsan och miljön samt allergier!

 

Kom och lyssna på en inspirationsföreläsning med Carolina Ericsson, matkonsult från Hushållningssällskapet

·        Hållbara måltider för miljön och hälsan!

·        Baljväxter är bra, men hur serverar vi dem och gör dem attraktiva?

·        Skillnad på laktos och mjölkproteiner, glutenintolerans och röd mat!

Inbjudna: Kökspersonal från förskola, skola, äldreomsorg samt träffpunkter.

När: 7 april, start 13:00-16.00 inklusive fika

Var: Hemerycksalen, Louis De Geer

Hur: Anmälan görs till Anna Aldén på anna.alden@norrkoping.se senast den 1 april. Det bjuds på fika så uppge eventuella allergier.

fredag 27 mars 2015

Ytterligare 6 veckor!

Idag var det då dags att tacka av grupp nummer två från kostutbildningen denna termin. En väl sammansatt grupp som såklart kände lite vemod idag. Vi bjöds på fina tårtor och goda frallor:
En variant med både marängbotten och sockerkaksbotten, vaniljsås och grädde med bär uppe på. Den andra var en kladdkakebotten med en topping av kokt kondenserad mjölk och olika nötter, jättegoda båda två! 

onsdag 25 mars 2015

Spännande mellis på Ljura!

Idag fick eleverna på Ljuraskolan foccaciabröd med salladsost i till mellis. Populärt och ett otroligt snygg bröd måste jag säga! Bra jobbat köket!!

tisdag 24 mars 2015

Härliga skolmat!

Idag fick Hultdalskolan besök av Anna och Elisabet. Man är sugen på att komma igång med ett matråd där så vi var där och kikade lite. Samt fick vi njuta av god skolmat! 
Bra variation på salladsbuffén, med både blandsallad, ärtor, kikärtor, majs, morot och gurka! 

Vill även uppmärksamma att på matsedeln för April står det lite om energi och näringsinnehållet i en skollunch.


fredag 20 mars 2015

Fina ägg till pytten!

Hälsade på i köket hos St Persgatan 134 och fick smaka och se på allt möjligt härligt. Blir alltid imponerad av alla skick som ska packas och iväg, otrolig logistik!
Oliver stod och stekte ägg till de som önskat pyttipanna, drygt 150stycken:
Trevlig helg!!!

torsdag 19 mars 2015

Invigning av lennings nya matsal, nedre plan!

Möttes av ett härligt mejl från Carina och gänget i köket på Lennings! Igår var det nämligen invigning av den nya matsalen och succén var given. Kön ringlade sig lång i två timmar, köket bjöd på populär mat, klyftpotatis, gräddsås, kycklingkyletter samt dessert dagen till ära! Vilket lyft, det är så fint!!
Nedan följer ett gäng med härliga bilder, alla har gett sitt tillstånd att vara med:









onsdag 18 mars 2015

Sött och lite surt på kostutbildningen!

Idag var det dags för lite lektion med tema kost,måltid och inspiration på kostutbildningen. Mötte ett sammansvetsat gäng som nu i vecka fem gärna går ytterligare sex veckor! 
Igår var det studiedag, så i köket hade det varit lite fokus på sött. Som tur var fanns det kvar att smaka på idag:
Marsmallow med chokladöverdrag samt utan. Fransk nougat med hallon och solrosfrön samt en med mango. Hallonsorbet samt min favorit citron och limesorbet. Mums! 

tisdag 17 mars 2015

En matsedel från en gruppbostad/serviceboende

Tänkte att det kan vara intressant att se en veckomatsedel från en gruppbostad. Jag har varit ute och pratat mat och måltidsinspiration på flera gruppbostäder. Självklart skiljer sig alla åt på något sätt. Men denna fick jag med mig från Hagebygatan 184, som kommit långt i sitt arbete med mat och hälsa.

Måndag
Lunch: Oxjärpar med potatis och sås
Middag: Risotto

Tisdag
Lunch: Vegetarisk lasagne
Middag: Kött/vegetariska vårrullar

Onsdag
Lunch: Kålpudding med potatis och sås
Middag: Bananpannkaka

Torsdag
Lunch: Biffstroganoff med ris
Middag: Grönsakspaj

Fredag
Lunch: Pastasallad med räkor
Middag: Kycklingburgare med bröd och sallad
Efterrätt: Semla

Lördag
Lunch: Fiskpinnar med potatis/mos
Middag: Landgång

Söndag
Lunch: Pasta med tomatsås
Middag: Köttfärsfylld paprika med ris                                                       Sallad serveras till alla mål

Hoppas någon får lite inspiration till nån maträtt att laga hemma!

torsdag 12 mars 2015

En succé på Gustav Adolf (och hos andra såklart)

För ett tag sedan var Stefan, kock från Santa Maria i matsalen på Gustav Adolf och bjöd eleverna på kycklingfajita med en härlig örtdressing och grönsaker. Ett uppskattat inslag av både elever, personal samt köket!







måndag 9 mars 2015

Nytänkande!

Fick härliga bilder från kostutbildningen där det idag bjuds på en ny variant av fiskgryta! 
Stefan fräser ihop chorizo med grönsaker:
Tillsammans med lax och sej plus lite till får vi en variant av en lunch Surf n turf! 

Bra jobbat Carro och Stefan!

fredag 6 mars 2015

Äntligen är grytan på plats!

Köket på Vilbergsskolan har under en rätt lång tid fått klara sig utan gryta. Men idag är den nya installerad och klar att användas! 
Även ugnen behövdes bytas, så en ny är på plats. 
Lycka till och ha en fin helg!

Inspiration till fredagsmyset!

Greta i köket på St Persgatan134 gjorde en fin exotiskt bricka till en av aktivitetsgrupperna på kvällen! 

torsdag 5 mars 2015

Bildbomb, vegetariskt- kostutbildningen

Solen skiner för fullt och energin och kreativiteten sprudlar på Kostutbildningen! Idag fick jag provsmaka zuccinibiffar, egengjord teriakisås, ravioli gjord på egen pasta, grönkålssallad med aprikos och quinoa, sötpotatissoppa, pirog med rotfrukter, solroskärnor som rostades, mixades, formades, stektes, som då påminde om köttbullar, mandelbollar med tomatsoppa, kikärtsbiffar med olika kryddningar, majs och zucciniplättar, grönkålschips med en dipp som smakade apelsin och chili, laktosfria kokospannkakor m.m












onsdag 4 mars 2015

Startskott för Vå & O

Idag gick startskottet för Vå&O nya kostriktlinje. Det var den första av tre föreläsningar. Särskilt boende var först ut följt av ordinärt boende imorgon. 

Carolina Ericsson matkonsult från Hushållningssällskapet föreläste och inspirerade kring mat och måltider. Tack för en trevlig eftermiddag!